dimecres, 17 d’abril del 2013

Com detectar un retràs de l'adquisició del llenguatge?

Hola a tots!

Avui us presento una sèrie de pautes molt útils per detectar un retràs en l'adquisició del llenguatge d'un nen.

Un retràs en l'adquisició del llenguatge es pot donar tant a nivell expressiu com a nivell comprensiu, però a grans trets veiem molt més afectada la expressió que la comprensió.

El nivell expressiu: es troba molt més afectat. Les primeres paraules aparèixen més enllà dels 18 mesos (gairebé als 2 anys), quan el normal és començar a dir-les al volant dels 12-18 mesos. A conseqüència de l'aparició tardana d'aquestes primeres paraules, les següents etapes hologràfica (1 paraula = 1 missatge) i llenguatge telegràfic (2 paraules = 1 missatge), apareixeran més tard i s'allargarà durant més temps. 

Altres aspectes que ens poden indicar que hi ha un retràs en l'adquisició del llenguatge són el vocabulari reduït , les frases curtes, no ús de pronoms posessius i la manca d'intenció comunicativa. 

En quant a nivell comprensiu: podem dir que no es troba tant afectat com l'expressiu, però hi ha aspectes molt importants que també influeixen en l'adquisició del llenguatge com són els conceptes espacio-temporals, els colors o els números, que prenen un paper important en el procès d'aprenentage del nen. 


És molt important detectar un retràs en l'adquisició del llenguatge per poder intervenir el més aviat possible i així evitar que s'agreuji la problemàtica i no apareguin més dificultats afegides.


Recordem que una detecció i intervenció precoç sempre farà que els resultats siguin més positius!!




Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada